24 Haziran seçimleri ve belediyelerin etkisi
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

24 Haziran seçimleri ve belediyelerin etkisi

Facebook'ta paylaş
24 Haziran'da ilçelerde çıkan seçim sonuçlarına göre belediye başkanını elinde bulunduran partilerin elde ettiği sonuçlar diğer ilçelerde aldıkları sonuçlara göre yukarı yönde farklılık gösteriyor!
12/05/2021 , 12:22:59

Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri 24 Haziran'da sonuçlandı. Öncelikler bu seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı resmi kesin sonuçlar neticesinde sandıktan çıkan milli iradeyle yönetimimiz bir kez daha şekillendi.

 

İzmir ve Gaziemir özelinde resmi kesin sonuçları detaylı olarak Yerel Haberci'nin sayfalarından da inceleyebilirsiniz.

 

Her seçimde olduğu gibi siyasilerin göreceli olarak ortaya koydukları başarı kriterlerini ve değerlendirmelerini yerelde de rastlayabilirsiniz! 

 

Onların bu değerlendirmeleri dikkate alarak bakarsanız Gaziemir'de herkes kazandı!

 

Oysa seçim sonuçlarına bakarak seçmenin Gaziemir'de ne mesajı verdiğini sizde yorumlayabilirsiniz!

 

Sonuçları yorumlamayı herkesin kendi takdirine bırakırken yaptığım  saptamaları sizinle paylaşmak isterim!

 

24 Haziran seçimlerinin İzmir'deki sonuçlarını incelediğimizde ortaya çıkan bir gerçekte, belediye başkanlığını elinde tutan partilerin gerek cumhurbaşkanı seçiminde gerekse milletvekili seçiminde rakamsal olarak ciddi avantaj elde ettikleridir!

 

Bugün İzmir Büyükşehir ve ilçeleri CHP ve Ak Partili belediye başkanlar tarafından yönetiliyor.

 

İzmir 1.Bölge'de yer alan 14 ilçenin 11'nde CHP'li belediye başkanları, 3'ünde de Ak Partili ilçe belediye başkanı görev yapıyor.

 

24 Haziran’da ilçelerde çıkan seçim sonuçlarına göre belediye başkanını elinde bulunduran partilerin elde ettiği sonuçlar diğer ilçelerde aldıkları sonuçlara göre  yukarı yönde farklılık gösteriyor!

 

Gaziemir özelinde de durum aynı!

 

2009 döneminde Halil İbrahim Şenol'un belediye başkanlığını kazanmasının ardından CHP bugüne kadar girmiş olduğu tüm seçimlerde bariz bir üstünlük yakalamış durumda! CHP gerek milletvekili seçimleri, gerek yerel seçimler ve gerekse  referandumlarda tartışmaya yer vermeyecek şekilde başarılı çıktı.

 

Bunun bir tek istisnası 2011 milletvekili seçiminde yaşandı. Bu seçimde CHP çok az bir farkla rakibi Ak Parti'nin gerisinde kaldı!

 

CHP 24 Haziran seçimlerinde belediyeyi elinde tutan bir parti olarak bu avantajını iyi kullanmaya devam ettiği ve bu seçimde de açık ara farkla başarılı olduğunu görüyoruz.

 

Elbette 24 Haziran seçimlerinde sonuçlara etki eden olguları salt belediye başkanlığı kazanmış olmanın avantajına bağlamak mümkün değil!  Partilerin cumhurbaşkanı adayları da seçim sonuçlarına büyük etki etmiştir. Ak Parti ve CHP cumhurbaşkanı adayları partilerin hayli üzerinde oy almışlardır. 

 

İyi Parti açısından ise durum tam tersidir. Meral Akşener cumhurbaşkanı adayı olarak Gaziemir'de de partisinden çok düşük oy almıştır. Bu duruma bakılarak İyi Parti teşkilatın genel başkanlarından daha çok çalıştığı ve toplumla daha  güçlü diyalog geliştirdiğini söylemekte pek mümkün değildir! Daha kuruluşundan sekiz ay gibi kısa bir süre geçen bir partide bu yorumu yapmak kolay olmasa gerek!

 

24 Haziran’da partisine göre daha az oy alan bir adayda HDP adayı Demirtaş oldu! HDP'nin Gaziemir sonuçlarla ile cumhurbaşkanı adayı Demirtaş arasında ciddi bir fark oluştu. Bu farkın parti gücünden gücü ile bir orantısı olmadığı da bir gerçektir. Seçmen tercihlerini yönlendirme yönünde yapılan manipülasyonların burada etkisi hayli fazladır!

 

24 Haziran seçimlerinde elde edilen sonuçlar bir yerde Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için  partilerin gücünü ve kapasitesini de ortaya koymuş oldu!

Belediyeleri elinde bulunduran partiler bu yerel seçimlere, rakiplerine göre avantajlı olarak seçim kampanyasına başlayacaklardır.

 

Gaziemir özelinde de 2019 belediye seçimlerine yönelik isimler şimdiden ufukta belirmeye başlamıştır!

 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol 2019 sürecinde de bir kez daha aday olma olasılığı yüksektir. Partisi içinde kendisine rakip olarak aday adayı olmak isteyenler de çıkması doğaldır.

 

Şenol'un son iki yerel seçimde en yakın rakibi olan Ak Parti'de, 2019 adaylığı için öne çıkmış isim ilçe başkanı Nazmi Yılmaz’dır!

 

İlçe başkanlığına geldiği süre içerisinde partisini Gaziemir gündeminde tutmayı başaran Yılmaz’ın ismi belediye başkan adaylığında da hayli öndedir! 

 

İyi Parti'de ise belediye başkan adaylığı için en yakın ismin ilçe başkanı Leman Emin Bayındır olduğunu söyleyebiliriz.

 

İzmir ve Gaziemir özelinde seçim sonuçları bakımından sıkıntılı süreç geçiren MHP'de ise 2014 yerel seçimlerinde aday olan ilçe başkanı Köksal Koç'un yeniden aday olması sürpriz olmaz!

 

Seçimde partisinden ikinci sırada aday gösterilen ancak seçilemeyen Selahattin Şahin'in belediye başkan adayı gösterilmesi de gündeme gelebilir!

 

Elbette her seçim gibi Türkiye'de seçimler tüm sürprizlere açıktır. Partilerden son anda çok sürpriz transferler, aday göstermeler de olabilir.

 

Ancak Gaziemir özelinde 1992'den itibaren yapılan belediye seçimlerinde çok ta büyük sürprizlerle karşılaşıldığını söyleyemeyiz.

 

Yaz zaten sıcak geçmişti. Sonbaharda öyle olacak gibi! 

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
19/03/2024 , 10:20:25
SİYASET
18/03/2024 , 11:13:17
SİYASET
17/03/2024 , 11:10:47
SİYASET
16/03/2024 , 18:21:50
SİYASET
16/03/2024 , 10:21:00
GAZİEMİR
16/03/2024 , 09:30:00
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin