24 HAZİRAN’A DOĞRU İZMİR VE GAZİEMİR’İN SEÇİMLERİ
Yerel Haberci
Hava Durumu
Arşiv
Gazete Manşetleri
RSS Beslemeleri
Linkler
// echo $giris_bas;
AnaSayfam Yap
Sık Kullanlanlara Ekle
Bize Ulaşın
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
Linkler

24 HAZİRAN’A DOĞRU İZMİR VE GAZİEMİR’İN SEÇİMLERİ

Facebook'ta paylaş
En büyük anket seçim sandığıdır.Daha önce seçimlerde elde edilmiş sonuçlar bire bir olmasa da bir fikir vermesi açısından önemli verilerdir.
12/05/2021 , 12:21:58 Hit: 406

Son anda farklı bir değişiklik ve gelişme olmaz ise Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri ve  Cumhurbaşkanı seçimlerine az bir süre kaldı.

YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimleri’nde (YSK’nın çektiği kura ile sırasıyla) 1-Muharrem İnce, 2- Meral Akşener, 3- Recep Tayyip Erdoğan, 4- Selahattin Demirtaş, 5- Temel Karamollaoğlu, 6-Doğu Perinçek aday olarak yarışacak.

Cumhurbaşkanı seçim esaslarına göre;

Seçmen cumhurbaşkanı adaylarının fotoğraf ve isimlerinin bulunduğu oy pusulasında bir tercihte bulunacak.

Adaylardan biri kullanılan geçerli oyların toplamından bir fazlasını bir başka deyiş ile kullanılan oyların yüzde 50,01’ini alması halinde seçimi Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.  

24 Haziran 2018 günü yapılan seçimde adaylardan hiçbiri geçerli oyların yarısından bir fazlasını alamaması halinde Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tura kalacak. Onbeş gün sonra 8 Temmuz 2018 Pazar Günü bir önceki turda en fazla oyu alan iki aday seçime katılacak. İkinci Tur’da en çok oyu alan aday Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Bunun yanı sıra ikinci tura katılacak adaylardan birinin çekilmesi halinde YSK’nın seçim takvimine göre üçüncü gelen yada bir sonra gelen adayın ikinci turda yarışması mümkün olacak.

Her türlü yasal süreden sonra ikinci turda ölüm, hastalık gibi mücbir bir sebepten dolayı bir adayın seçimden çekilmiş olması durumunda ise tek adayın kalması  durumunda Cumhurbaşkanı Seçimi referanduma dönüşecek. Bu durumda ikinci tura kalan tek adayın seçilebilmesi için kullanılmış geçerli oyların yarıdan bir fazlasını yani yüzde 50,01’ini alması halinde yeni Cumhurbaşkanı seçilecek. Aksi durumda 45 gün sonra Cumhurbaşkanı Seçimi tekrarlanacak.

 

TBMM seçimlerine gelince; 24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde son yapılan yasal değişikliklerin ardından partiler ittifak yaparak ta seçime girebilmeleri sağlandı. İsteyen partiler ittifak halinde, isteyen partiler kendi başlarına seçime katılacak.

 

YSK’ya bildirilen protokoller ile 24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde seçime katılmaya hak kazanan partiler arasında;

Ak Parti ve MHP seçimde Cumhur İttifakı adıyla birlikte yarışacak. Cumhur İttifakı oy pusulasında aynı çerçeve içinde yer alan Ak Parti ve MHP logosu, adı ve milletvekili aday listesiyle temsil edilecek.

CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi seçimde Millet İttifakı adıyla birlikte yarışacak. Millet İttifakı oy pusulasında aynı çerçeve içinde yer alan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi logosu, adı ve milletvekili aday listesiyle temsil edilecek.

Oy pusulasında ittifaklar çekilecek kura ile ilk iki sırada yer alacak. Oy pusulası ittifak partilerinin ardından, yine kura çekilerek seçime tek başına giren partilerin logoları ve aday listeleriyle tamamlanacak.

24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde seçime girmeye hak kazanan diğer partilerden BBP kendi milletvekili adaylarını Ak Parti milletvekili aday listesinden göstermek suretiyle Cumhur İttifakı’na dahil olacak. Aynı şekilde Demokrat Parti’de kendi adaylarını İyi Parti milletvekili aday listesinden göstermek suretiyle Millet İttifakı’na dahil olacak.

24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde HDP, Vatan Partisi kendi listeleriyle seçimde yarışacak.

Seçime katılacak partilerden BTP ve Hüda Par’ın çok büyük bir olasılıkla ittifak partilerinin listelerinden seçime girmeleri bekleniyor.

24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde ittifakların ve seçime tek başına girecek partilerin milletvekili çıkarabilmeleri için yüzde 10 ülke barajını geçmeleri gerekiyor. (İttifak içinde yer alacak partilerin Türkiye geneli toplamında yüzde 10’u geçmeleri yeterli sayılıyor. Ancak partilerin seçim çevrelerinde milletvekili seçilebilecek oy sayısına ulaşmaları gerekiyor)

24 Haziran 2018 Milletvekili Erken Genel Seçimleri’nde seçmen oy pusulasında tercih edeceği bir parti ve aday listesine Evet mührünü basması yeterli olacak.

Oy sayımı esnasında ilk önce ittifak yapan partilerin oyu sayılacak. Örneğin ittifak yapan X partilerinin oyları toplam olarak bir sayılacak. İttifak yapan Y partilerinin oyları da toplam olarak bir sayılacak. Bir başka deyiş ile iki ayrı küme içerisinde toplanmış olacak. Seçime tek başına giren partilerin oyları da kendi hanelerine yazılacak. Seçim çevrelerinde milletvekili dağılımında D’hont sistemi uygulanırken X ve Y ittifakları ile seçime tek başına giren partilerin oyları pay edilecek. Örneğin İzmir 1.Bölge Seçim çevresinde toplam 14 milletvekili seçilecek. Bu vekiller D’hont sistemiyle bölünürken X ittifakını toplam oyu, Y ittifakının toplam oyu ve seçime tek başına giren partilerin toplam oyları üzerinden paylama gerçekleştirilecek. Paylama sistemi gereği o seçim bölgesinde toplam geçerli oylar önce 1’e daha sonra 2,3,4…ve 14’e kadar bölünerek paylanacak. Payı gelen ittifak ve seçime tek başına giren partilerin aldıkları oylar bu paya ulaşması halinde vekil çıkaracak. Örneğin 14 milletvekili çıkaracak seçim çevresinde yapılan paylama sonucu X ittifakı 4, Y ittifakı 10 vekil çıkarırken, ülke genelinde yüzde 10 barajını geçtiği halde seçim çevresinde yapılan paylamada az bir farkla seçime tek başına giren parti vekil çıkarması mümkün olmayacak. Bu seçim çevresinde 4 vekil çıkaracak X ittifakında, 10 vekil çıkacak Y ittifakında hangi partilerin milletvekili çıkaracağı ise her ittifakın kendi içinde aldığı oylar yine D’hont yöntemiyle paylanarak tespit edilecek. (X ittifakının o seçim bölgesinde elde ettiği 4 vekillik kendi aldıkları oy toplamının ilk önce 1’e sonra 2,3 ve 4 bölünerek oluşan paya ulaşan parti, ittifaka düşen milletvekili içinden kendisine düşen sayıyı alacak. Aynı ittifak içinde yer aldığı halde bir vekil payına ulaşamamış parti o seçim çevresinden vekil çıkaramazken, o seçim çevresinde ittifakın en fazla oyunu alan parti 4 vekili de kazanmış olacak!”   

 

Çok karışıkmış gibi görünse de oy sayımında ve tutanaklara hatasız bir şekilde geçirilmesi halinde sistem kendi içerisinde kendi mantığına göre adaletli bir sonuca ulaşabiliyor. Elbette yüzde 10 barajı ve uygulanan D’hont sisteminin seçmen iradesinin tam yansımasını engelleyen bir durum yarattığını söylemeliyiz. Kanun yapıcı bu durumu göz ardı ettiğinden bu seçimde de bu seçilme modeliyle sonuçlar ortaya çıkacaktır.

 

Seçimde hangi cumhurbaşkanı adayının kazanacağı, hangi ittifakların ve partilerin milletvekili çıkaracağına yönelik çok sayıda anketler ortalarda dolaşıyor. Bu anketlerin ne kadarına itibar edilip edilmeyeceği herkesin kendi takdiri olacaktır.

 

En büyük anket seçim sandığıdır.Daha önce seçimlerde elde edilmiş sonuçlar bire bir olmasa da bir fikir vermesi açısından önemli verilerdir.

 

Bizde buradan yola çıkarak İzmir özelinde ve Gaziemir özelinde son iki sandığın sonuçlarını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

 

Bu seçimlerin bir özelliği ilk kez ittifak yapılan seçimler olmasının yanında seçime İyi Parti’nin ilk kez seçime giriyor olmasıdır. Partisel anlamda ilk veri elde edilecek olmasına karşın İyi Parti’nin kurucu genel başkanı Meral Akşener’in önceki partisi MHP’de başlattığı muhalif sürecini 16 Nisan 2017 referandumu sonucuna etki eden bir tavır aldığı gözünde bulundurmak gerekiyor.

 

1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimi ve 16 Nisan 2017 Anayasa Değişiklikleri Referandumu’nda elde edilen sonuçları birlikte değerlendirirken, bugünün ittifak partilerinin o tarihlerdeki partisel oyları ve referandumdaki tutumları göz önünde bulundurarak üç ayrı kategoride yer vermek doğru olacaktır.

Cumhur İttifakı bileşenleri;

1 Kasım 2015 seçimleri İzmir 1.Bölge sonuçları;

Ak Parti: 426 bin 806 (4 Milletvekili), MHP:151 bin 521 (1 Milletvekili), BBP: 4 bin 922 (0 milletvekili)  

İzmir 2.Bölge sonuçları;

Ak Parti: 454 bin 239 (4 Milletvekili), MHP:160 bin 812 (1 Milletvekili), BBP: 5 bin 145 (0 milletvekili) :

Her iki bölgede 3 partini toplam oyu: 1 milyon 203 bin 445

16 Nisan Referandumu (Evet birleşenleri Ak Parti, MHP ve BBP)

EVET: 870 bin 671 (1 Kasım 2015’e göre Evet birleşenleri 332 bin 774 oy eksik almış)

Millet İttifakı bileşenleri:

1 Kasım 2015 seçimleri İzmir 1.Bölge sonuçları;

CHP: 608 bin 438 (7 Milletvekili), Saadet Partisi: 4 bin 468 (0 vekil), Demokrat Parti: 1336 (0 vekil)

1 Kasım 2015 seçimleri İzmir 1.Bölge sonuçları;

CHP: 668 bin 330 (7 Milletvekili), Saadet Partisi: 5 bin 382 (0 vekil), Demokrat Parti: 2 bin 917 (0 vekil)

(1 Kasım seçimlerinde, Millet İttifakı bileşenlerinden İyi Parti kurucuları MHP’de yer alıyordu.) 24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakını oluşturan partilerin listesinde yer alması muhtemel diğer partilerin oyu hesaba katılmaksızın 3 partini aldığı toplam oy: 1 Milyon 290 bin 871 oy.

 

16 Nisan 2017 (Hayır bileşenleri: CHP, MHP muhalifleri ve 24 Haziran Seçimleri’nde tek başlarına seçime girecek olan HDP ve Vatan Partisi)

HAYIR: 1 milyon 919 bin 828 oy. (Hayır bileşenleri 1 Kasım 2015 seçimine göre referandumda 628 bin 957 oy daha fazla almış)

 

SEÇİME TEK BAŞINA GİRECEK PARTİLERİN 1 KASIM 2015 OYLARI

HDP oyları: 1.Bölge 136 bin 011 (1 Milletvekili), 2.Bölge 111 bin 094 (1 Milletvekili)

Vatan Partisi: 1.Bölge 7 bin 267 (0 vekil), 2.Bölge 7 bin 384 (0 vekil)

 

GAZİEMİR ÖZELİ:

CUMHUR İTTİFAKI BİLEŞENLERİ:

1 Kasım 2015: Ak Parti 26 bin 712, MHP 12 bin 874 ve BBP 350 oy (İttifak bileşenleri toplam oyu: 39 bin 936 oy)

16 Nisan 2017 Referandumu: EVET Bileşenleri Toplamı: 27 bin 730 oy (1 Kasım’a göre Cumhur İttifakı bileşenleri referandumda Gaziemir’de 12 bin 206 eksik oyda kaldı)

 

MİLLET İTTİFAKI BİLEŞENLERİ

1 Kasım 2015: CHP 35 bin 976, Saadet Partisi: 264 ve Demokrat Parti: 68 oy (İttifak bileşenleri toplam oyu: 36 bin 308 oy)   

16 Nisan 2017 Referandumu: HAYIR bileşenleri Toplamı:58 bin 875 oy (1 Kasım’a göre Millet İttifakı bileşenleri referandumda Gaziemir’de 22 bin 495 daha fazla oy aldı)

24 HAZİRAN’DA SEÇİME TEK GİRECEK PARTİLERİN İZMİR GENELİ 1 KASIM 2015 OYLARI

HDP:247 bin 105 oy   

Vatan Partisi: 14 bin 651 oy 

1 KASIM 2015 GAZİEMİR OYLARI

HDP: 7 bin 171 oy.

Vatan Partisi: 474 oy.

 

Sonuç olarak;

Bu seçim elbette yeni bir seçim.

Seçmen Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Seçimi için iki ayrı oy kullanacak.

Sonuçları da elbette birçok yönden farklı olacaktır.  

 

 

 

 

     

 

 

 

  

Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz ?


Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
28/03/2024 , 16:03:51 Hit: 406
SİYASET
28/03/2024 , 15:56:21 Hit: 406
SİYASET
28/03/2024 , 15:06:56 Hit: 406
SİYASET
27/03/2024 , 12:57:25 Hit: 406
AKTÜEL
26/03/2024 , 20:36:37 Hit: 406
SİYASET
26/03/2024 , 20:20:08 Hit: 406
SİYASET
 
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Editörün Seçtikleri
Gaziemir'den Tüm Dünyaya Yerel Haberler. Bizi Aşağıdaki Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin